Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler web hosting hizmetleri konusunda @aktifbilisim personeli, müşterileri ve uğrayan Google gezginlerine yararlı olmak amacıyla hazırlanmıştır.Sunucu veya websiteniz burada anlatıldığı şekilde işlemiyor olabilir.Lütfen olası sorunlar yaşamamak için destek sistemimizden bilgi alınız.

WordPress CPU Kullanımı

wordpress-cpuÖncelikle şunu kabul etmek gerekiyor, WordPress herhangi bir scriptten çok daha fazla sunucu kaynağı tüketiyor.Wordpress çekirdek fonksiyonlarının yanı sıra tema üzerinden sisteme yüklenen ekstra fonksiyonlar da buna neden olur.

Bir websitesi kodlarken ister kurumsal ister blog sitesi olsun temel olarak yaptırdığımız iş veritabanına yazım ve okumadır.Öyle gereksiz fonksiyon ve kod kütüphaneleri eklemeyiz.İhtiyacımız neyse onu kodlar sisteme ekleriz.

Ancak hazır sistemlerde durum böyle değildir.Hazır scriptlerde son kullanıcı düşünülerek olabildiğince her ihtiyacı gören bir fonksiyon kütüphanesi vardır.Açık kaynak sayesinde kendimize göre değiştirip kullanırız.Ancak bu iş yine yazılım bilgisi gerektirdiği için kimse uğraşmaz çünkü bir scripti düzenleyene kadar kendimiz yenisini kodlarız.

Hepimizin kullandığı WordPress blog sistemi uzun süredir CMS sistemine evrildi ve sürekli yeni fonksiyonlar dahil ediliyor.Worpdress’in popülerleşmesinin doğal bir sunucu olarak insanlar websitelerini WordPress ile yapmaya başlayınca arayüz geliştiricileri de tema fonksiyon dosyası üzerinden sisteme yeni fonksiyonlar tanımlayarak eskiden blog scripti olarak kullandığımız Wordrpess’i farklı kategorilerde kullanmaya olanak sağlamıştır.

Örneğin Emlak sitesi yapacak bir Webmaster, programlama bilmiyorsa siteyi bir yazılımcıya kodlatmak zorunda dolayısıyla belli bir yazılım bütçesi gerekmektedir.Ancak WordPress piyasasında çekirdek yazılımı SEO avantajıyla birlikte ücretsiz temin ederek 100TL’ye bir emlak teması alıp düzenlerse proje başlangıcında oldukça tasarruf edebiliyor.

Worpdress, esnek yapısı, seo desteği, ücretsiz olması ve 3ncü parti tema ve eklenti desteğini de düşünürsek sitemizi oluştururken maliyet ve başarım açısından bulunmaz bir nimettir.

Hosting bütçemiz aylık 1 USD ise böyle projelere girmemeliyiz.Çünkü sunucu kaynakları doğru dürüst hite ulaşmadan kısa sürede tükenecek yada sitemiz kendi içinde kasılmaya başlayarak shared hosting hizmetimiz yetersiz hale gelecektir.

Rastladığınız bir çok websitesinin WordPress olmasının temel nedeni budur.Seo avantajı, ücretsiz olması ve 3ncü parti desteğinin olmasıdır.

Ancak madalyonun diğer yüzü bu kadar bedava bir sistemin elbette sunucu yükü de olacaktır.Buna hosting maliyeti denir.Maliyet hesabı yaparak kurduğumuz WordPress sitemizi yine maliyeti düşük olması için ilk etapta yine bir shared hosting hizmetinde barındırmayı düşünürüz.

Hosting şirketlerinin çoğu shared hosting sunucularında CloudLinux denilen bir alt yapı kullanır.Bu sistem sunucu kaynaklarını kullanıcı tabanlı olarak kernel seviyesinde hard limitleyen bir yapıdır.Dolayısıyla hosting şirketleri için sunucu yönetimi ve monitöring konusunda büyük avantaj sağlamaktadır.Örneğin bir shared hosting sunucusunda ortalama 200 adet websitesi bulunduğunu düşünelim.CloudLinux kullanılan bir sunucuda bu sitelerden birisine anlık hit gelse yada bir an için cron, bot çalıştırdığı anda sunucu kaynakları hızlı şekilde kullanılmak yerine o siteye verilen CPU limitleri dahilinde işlem kendi içinde kasılır ve tamamlanması uzun sürer.

CloudLinux kullanmayan hosting şirketleri ise aşırı cpu kullanım durumlarında müşterilerine bilgi vererek sitelerini optimize etmelerini yada plan yükseltmelerini isterler.

Bu nedenle oluşturduğumuz WordPress siteler için hosting bütçemiz düşükse kesinlikle optimize etmek gerekecektir.Elbette optimizasyon da bir noktaya kadar idare edecek sitemizin hiti yükseldikçe yada çalıştırılan işlemler arttıkça shared hosting hizmeti artık yetmeyecektir.

WordPress projelerinizi başarılı şekilde host etmenin püf noktası, hosting şirketlerinin daha yüksek CPU kullanımına sahip kurumsal planlarını kiralamak, bir VPS edinip WordPress için optimize ettirmek yada WordPress için hazırlanmış hosting hizmetlerinden yararlanmak olacaktır.

Umarım WordPress CPU Kullanımı hakkında anlaşılır bir yazı olmuştur.

Sonraki yazımda WordPress CPU Optimizasyonu hakkında işe yarar bilgiler vermeyi düşünüyorum.

Yorum yapın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir